Pieczony kurczak.

Przedstawiam Wam dzisiaj nasz najlepszy przepis na pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności!




Składniki:
1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg,
1 łyżeczka soli,
pieprz,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki kolendry,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,

dodatkowo: dwa cienkie kawałki masła

Kurczaka umyć i oczyścić, dokładnie wytrzeć do sucha.
W miseczce połączyć ze sobą wszystkie przyprawy, dodać oliwę i wszystko dobrze wymieszać.
Kurczaka włożyć do miski, polać marynatą, rozprowadzić ją i dobrze kurczaka wymasować.
Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka / kilkanaście godzin,  najlepiej na noc.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę czy naczynie żaroodporne,
na dno wylać 1/2-3/4 szklanki wody.
Pod skórę na piersiach kurczaka włożyć delikatnie dwa cienkie kawałki masła - jeden na jedną pierś, drugi na drugą.
Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika, piec około godziny i 50 minut, maksymalnie 2 godziny.
Podczas pieczenia najlepiej 2-3 razy polać kurczaka powstałymi w naczyniu sokami.
Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, przed pokrojeniem dajmy mu odpocząć kilka minut.

Smacznego.




Popularne posty